donderdag 18 juni 2009

Kunstzinnige orientatie: Pocahontas



Thema:
Het thema ‘Pocahontas’ wordt voor verschillende vakgebieden aangeboden worden. Dit aanbod is door middel van een verhaal. Het verhaal dat centraal staat, is het verhaal van Pocahontas. Het verhaal is het middelpunt van onze lesactiviteiten. De volgende vakgebieden komen binnen ons leerarrangement aan bod:
× Drama× Dans× Muziek× Beeldende kunst
× GeschiedenisDe 10 lessen die ons leerarrangement bevat, worden aangeboden door middel van het verhaal van Pocahontas. Iedere les wordt hier kort en soms iets langer aandacht aan geschonken. De verwerkingen van de les hebben betrekking op de leefomstandigheden van Pocahontas en de omgeving.De didactische vierslag komt binnen onze lessen naar voren. Niet alle vier de fasen komen allemaal in één les naar voren, wel hebben wij hier zo goed mogelijk geprobeerd deze in de lessen de verwerken. De fasen van de didactische vierslag zijn:× Waarnemen× Herkennen en toepassen× Verklaren× Waarderen



Verantwoording:
We hebben dit thema gekozen, omdat Pocahontas voor de kinderen herkenbaar is. De meeste hebben de film al eens gezien. Doormiddel van de verhaallijn kunnen ze veel leren over indianen en ontdekkingsreizigers. Bovendien kunnen veel vakgebieden erin geïntegreerd worden. Doordat de kinderen zich er iets bij voor kunnen stellen wordt het leerdoel voor hen duidelijk en zullen ze ook enthousiast gaan leren. Dat geldt tevens voor ons. Wanneer wij het thema leuk vinden en er ons best voor doen om dingen uit te zoeken dan zal dat leiden tot leuke lessen die aanspreken bij de leerlingen.

1: Beschrijving van de basisschool: ' De St. Aloysius'.



Beschrijving van de school:

‘Een gezellige school in het hart van Monster,waar het kind centraal staaten waar iedereen mag zijn wie die is’.De St. Aloysius Basisschool werkt samen met de schoolbegeleider van "OnderwijsAdvies" aan het invoeren en opbouwen van vaardigheden met coöperatief leren.Waarom op school aandacht voor leren samenwerken?× DifferentiatieHet gaat bij deze werkvorm om de samenwerking tussen sterke en minder sterke leerlingen in tweetallen of viertallen. De kinderen ondersteunen en helpen elkaar en zoeken samen naar oplossingen voor problemen. De zwakkere leerlingen profiteren van de aanmoediging, hulp en uitleg van de medeleerlingen. Ze doen mee als volwaardig lid van de groep. Er worden eisen aan hen gesteld, maar als het nodig is, weten ze dat ze op de hulp van anderen kunnen rekenen. Dit stimuleert het zelfvertrouwen. Ook de sterke leerlingen profiteren van de samenwerking in een heterogene groep. Door anderen te helpen, bereiken zij beheersing van de stof op een hoger niveau.× Effectieve leertijdEen ander belangrijk voordeel van deze werkwijze is dat de tijd die leerlingen werkelijk actief en geconcentreerd aan het werk zijn, toeneemt.× Pedagogisch klimaatAls we kinderen stimuleren en leren met elkaar samen te werken, leveren we een belangrijke bijdrage aan het pedagogisch klimaat in de klas en op school. We beschouwen de school als een pedagogische gemeenschap van volwassenen en kinderen, waarin de kinderen niet alleen leren van volwassenen maar ook van elkaar. Er is begrip en respect voor iedereen. We geven iedereen een kans en stimuleren en helpen elkaar.

Website van de basisschool: http://www.aloysius.skpow.nl/


2: Culturele omgeving van de school. De grote en kleine kaart


De grote culturele omgeving van Monster:


De grote culturelen omgeving van Monster ligt in Zuid-Holland en hoort bij de gemeente Westland. In dit gebied is er veel te doen rondom de grote omgeving. Deze hebben wij uitgewerkt en toegepast in de lessen. Ons thema ‘Pocahontas’ kun je in verschillende onderwerpen verdelen, bijvoorbeeld:
× Cultuurverschillen
× Ontdekkingsreizen
× Schepen
× VOC (handel)


In Leiden heb je een museum Volkenkunde. Dit museum laat de leerlingen ontmoeten met voorwerpen, verhalen, (muzikale) tradities en het dagelijkse leven in andere landen (volken). Hierdoor worden de interesses van de leerlingen opgewekt voor andere culturen en zullen zij deze respecteren. In dit museum is er een speciale les genaamd ‘Indianen van de Noordwest kust’. Bij deze les ontdekken de kinderen het stereotype beeld van ‘de Indiaan’ niet bestaat en ze maken kennis met een feest waar het vertellen van verhalen, het maken van muziek en het weggeven van cadeautjes centraal staat. Zo’n zelfde soort museum bevindt zich in Rotterdam; Wereldmuseum. Dit is ongeveer een half uur rijden met de bus. In dit museum wordt er veel aandacht besteed aan de verschillende culturen. Ze verzorgen hier workshops en hebben een educatief programma samengesteld. Voor het onderwerp schepen kun je bijvoorbeeld met de leerlingen naar het Maritiem Museum in Rotterdam gaan. Dit museum verzorgt tentoonstellingen die gaan over de havenwereld van vroeger en van nu. Er zijn bijvoorbeeld exposities over de Gouden Eeuw of over Nederlands-Indië. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de soorten schepen en hoe deze gebouwd zijn. Ook wordt de VOC behandeld.
Je kunt in Amsterdam ook een VOC-schip uit de achttiende eeuw bezoeken. Zij verzorgen speciale rondleidingen voor primair onderwijs. Dit schip ligt tijdelijk bij science center NEMO door een renovatie van het Scheepvaartmuseum. Dit is echter wel 50 minuten rijden met de bus, maar het is zeker een leervolle ervaring voor de leerlingen.


De kleine culturele omgeving:

De kleine culturele omgevingHet plaatsje Monster beschikt over 5 km strand. Het is leerzaam en uitdagend voor leerlingen om het strand te verwerken in lessen. Het moet wel op elkaar aansluiten.

Ditzelfde geldt voor het bos, dat dichtbij gelegen is. Hierbij hebben wij een les verwerkt, waarin de leerlingen tipi’s van natuurlijke materialen maken. De omgeving motiveert de leerlingen om de tipi’s te maken/bouwen. Dit komt doordat de leerlingen hierdoor in de sfeer van de indianen komen (in bossen).
Wanneer je in het onderdeel indianen blijft, kun je bijvoorbeeld ook kano’s maken met de leerlingen en deze in de sloten (in de buurt) laten drijven.

4: Geformuleerde leervragen.


Leervragen op het gebied van cultureel erfgoed.

v Oude kunst en (gebruiks)voorwerpen uit het dagelijks leven met kenmerken, eigenschappen en gebruik bekijken en herkennen. In dit geval gericht op ontdekkingsreizigers en indianen
v Het bouwen van hutten en wigwams.
v Het dagelijkse leven van de indianen herleidt uit afbeeldingen, verhalen en beeldmateriaal
v Bekend worden met verschillende historische bronnen(bijv. objecten, literatuur en afbeeldingen, bezoek aan musea)
v verschillen en overeenkomsten tussen heden en verleden
v gewoonten en gebruiken (bijv. bij feesten, familiegebeurtenissen van de indianen)
v eetcultuur (bijv. dagelijkse maaltijden in verschillende culturen, traditionele gerechten)
v waarden en normen(van jezelf, de groep en omgeving, iedereen)
v Omgangsvormen vroeger in de tijd van ontledingsreizigers en nu.

Leervragen Muziek en Dans
Bij het zingen
v De kinderen zingen samen liederen over indianen.
v Ze zingen het lied met de accenten op de juiste plaatsen, passen sterk en zacht toe, ademen op de juiste plaatsen en articuleren de teksten en letten op zuiverheid.
v Ze nemen een voorgezongen of voorgespeelde begintoon correct over en zingen zelfstandig zonder dat de leraar meezingt.
v Ze zingen soms mee met de instrumentale begeleiding van de leerkracht.
Bij het luisteren
v De kinderen luisteren geconcentreerd naar korte betekenisvolle muziekfragmenten ( zie les 2 en les 7)
v Ze luisteren naar: klankeigenschappen: ze ervaren verschillen en overeenkomsten in de muziek. de vorm: ze kiezen bijvoorbeeld bij de herhalingen van een thema voor het uitvoeren van dezelfde bewegingen; de betekenis en functie:ze reageren op muziek met geluiden van de natuur, dieren, mensen.
Bij het muziek maken
v Ze ontwerpen en spelen klankbeelden vanuit muzikale tegenstellingen als hoge-lage, snelle-langzame, harde-zachte muziek, vrolijke-droevige muziek. ( les 8)
v Ze spelen hun muziek op schoolinstrumenten.
v Ze klappen en spelen de maat of het ritme mee van gezongen liederen.
v Ze spelen eenvoudige ritmen, bijvoorbeeld bestaande uit enkele halve en enkele kwartnoten.
v Ze spelen en/of zingen de klanken die passen bij genoteerde geluiden.

Bij het bewegen op de muziek
v De kinderen zingen (dans- en speel)-liederen en luisteren naar muziekfragmenten. Ze reageren daarop met bewegingen naar aanleiding van de instructies van de leerkracht.

Leervragen op het gebied van Taal en Spel

v Spel op basis van betekenisvolle situaties en verhalen, in dit geval het verhaal van pocahontas. Met aandacht opbouw: combinaties van beweging, houding, gebaar, emotie, stem, taal en mimiek
v bewust hanteren van: begin, midden, einde van een scène (les 4)
v Kunnen koppelen van voorwerpen aan personen en situaties. (les 4)
v Het herkennen en produceren van symbolen uit de indianen taal. (les 1)

Beeldende leervragen.

v De kinderen maken beeldende werkstukken op basis van waarneming, beleving en ervaring, bijvoorbeeld een verhaal dat wordt verteld, afbeeldingen en voorwerpen die worden getoond.
v Ze bekijken en bespreken karakteristieke details van de voorwerpen en afbeeldingen, bijvoorbeeld waaraan je de verschillende culturen kunt herkennen.
v De kinderen verkennen en onderzoeken binnen de context van het onderwerp de mogelijkheden van beeldaspecten (ruimte, kleur, vorm, textuur en compositie), bijvoorbeeld: ze schuiven met figuren over het vlak en maken verschillende composities; ze werken met kleurcontrasten en kleuraccenten in hun werk over indianen;ze versieren hun werk met randen en motieven.De kinderen experimenteren gericht met materiaal/techniek en gebruiken dit in hun werkstukken, bijvoorbeeld: ze maken observaties van verschillende totempalen en andere opstellingen; ze maken vormen van klei en onderzoeken hoe je de stukken van een kleifiguur door middel van uitknijpen en versmeren van klei kan vastzetten aan het voetstuk; ze onderzoeken hoe dik de plakkaatverf moet zijn om dekkend te schilderen.

5: De geografische vierslag


De geografische vierslag

Waarnemen
Twee personen waarnemen:
× Indiaan, ontdekkingsreiziger.
Vragen die je stelt:
-Wat zie je?
-Wat doe je?
-Wat voel je?
Thema: Pocahontas.

Indiaan: (Over het plaatje onderaan)
Ik zie een indiaan met die met de ene been hoger staat dan de andere been. De indiaan kijkt in de lucht. Hij heeft een speer in zijn handen met veren eraan. Zijn kleding is eenvoudig in de kleur bruin en zijn mantel is waarschijnlijk van een dierenhuid gemaakt.
Ik krijg het gevoel dat deze Indiaan een belangrijk stamlid is binnen zijn stam en dat hij net iets gevangen heeft of dat hij van plan is om iets te gaan vangen!

Ontdekkingsreiziger: (Over het plaatje onderaan)
Ik zie John Smit met een helm op en een geweer in zijn handen. Bovendien heeft hij een soort kogelvrij vest aan. Hij kijkt op een bepaalde manier naar Pocahontas.
Ik krijg het gevoel dat John Smit Pocahontas niet zo erg vertrouwt en dat hij veiligheid zoekt bij zijn geweer, omdat hij de manier waarop Pocahontas hem benadert niet gewend is!

Herkennen en toepassen
Vragen die je stelt:
Waargenomen kennis, ervaring uit fase 1 in verband brengen met eerdere/andere ervaringen.

Indiaan:
Ik weet dat indianen in stammen samenleven en dat het opperhoofd de baas is van een stam en dat iedereen naar hem luistert. Ook de medicijnman is een belangrijke man in een stam. Ik denk dat de indiaan op het plaatje wel eens een opperhoofd zou kunnen zijn. Op de manier hoe hij staat (beeldend aspect), straalt hij macht uit.

Ontdekkingsreiziger:
Uit mijn beleving hebben ontdekkingsreizigers het idee dat zij de hele wereld vorm kunnen geven, zoals zij dat willen. Ze staan niet of nauwelijks open voor andere culturen en houden zich krampachtig vast aan hun eigen cultuur. Daaruit komt waarschijnlijk naar voren dat John Pocahontas aankijkt met een blik dat hij het niet vertrouwt en dat hij ook niet van plan is naar haar te luisteren. Hij wil vooral de macht over de situatie behouden!

Verklaren
vragen die je stelt:
analyse en interpretatie, onderzoek naar betekenis en samenhang.

Indiaan:
Economisch perspectief:
Hoe voorzagen mensen in de verenigde staten -virigina toen in hun bestaan?
Er waren in Virginia boeren die gewassen verbouwden op hun akkers. Gewassen als maïs, bonen en pompoenen. Ook werd er katoen en zonnebloemen en tabak verbouwd. De indianen visten bovendien ook. Daar hadden ze eigengemaakte speren voor en ze hadden kano’s gemaakt.
Ook vingen de indianen dieren en deden ze dus aan veeteelt.
Bij het verhaal van pocahontas wordt virigina een kolonie van de engelsen!
Wat bij de indianen naar voren kwam is dat zij precies namen wat ze nodig hadden. Als ze op dieren gingen jagen dan vroegen ze eerst toestemming aan de goden.
Sociaal perspectief:
Welke verhoudingen waren er toen/daar in de samenleving?
De vrouwen: De vrouwen zorgden voor het eten,(werken op het land) de kleding en het huis en de kinderen. Ze maakten aardewerk en potten.
De meisjes: De meisjes blijven bij hun moeder en gaan hen langzamerhand helpen met de ‘vrouwen’taken.

De mannen: De mannen jaagden op dieren, visten, voerden ‘oorlogen’.
De jongens: De jongens oefenden in hardlopen, schieten met pijl en boog en mochten soms met hun vader mee vissen.

Politiek perspectief:
Wie hadden het toen/daar voor het zeggen?
Er was een stam, de powathan. Als stamgenoot was je een pawnees. Pocahontas was de dochter van het stamhoofd. Het stamhoofd heette het opperhoofd. Hij was de persoon die de belangrijke beslissingen nam. Sommige indianen moesten bijvoorbeeld rondtrekken als er geen eten meer was, maar bij de stam powathan hoefde dat niet, want er waren akkers.
Het stamhoofd bepaalde bijvoorbeeld hoe er problemen opgelost werden.
De medicijnman was ook een belangrijke man bij de indianen. Het was een priester, want hij kon de goden vragen om een goede oogst of jacht. En hij was een dokter, want hij had allerlei kruiden om de zieke indianen te genezen.

Cultureel perspectief:
Wat kun je zeggen over de culturele ontwikkeling toen/daar (geloof,architectuur, kunststroming)
Geloof:
De indianen geloofden dat de aarde de moeder was van alles dat leefde. De vader was de zon.
Wanneer de indianen mens/dier/plant moesten doden vroegen ze god om omgeving.
Midden in het dorp van tipi’s stond de zonnedanshut. Dat was een hut met in het midden een paal die de levensboom genoemd werd. Het was de verbinding tussen de mensen en de grote geest wakatanka(god).
In de zomer was er de zonnedans. Het was een feest dat twee maal vier dagen duurde.
- de mensen gaven elkaar cadeaus
- roken van de pijp door de oudere indianen. De jonge mochten niet, want dat was slecht voor hun uithoudingsvermogen.
- Feestelijke kleding en schmink
- Dansen in de zonnedanshut
- Geesten gunstig stemmen door pennen in je borst te boren en riemen aan de middenpaal en dansen net zo lang totdat ze eruit waren. (mannen)
- Ze gingen op jacht. Als een indiaan dood was dan werd deze op een stellage geplaatst met het ‘gedode paardenschedel’(gedaan door de stam) erop.


Architectuur:
De indianen van pocahontas haar stam leefden in wigwams.

Wigwam:
Een wigwam is een koepelvormige of een kegelvormige hut. Er woorden takken voor gebruikt en het is bedekt met rietmatten of boombast. (meestal berkenbast)
Zonnedanshut: een cirkelvormige tent met een paal in het midden. (boomstam)

Kunststroming:
Potten maken van klei.
Manden maken van riet.
Wigwams maken: zie hierboven
Kleding maken: dierenhuiden, bizons
Totempaal: een totempaal was een grote paal van beschildert houtsnijwerk. Het zijn de voorouders en de dieren die door de stam werden vereert. Het staat rechtop voor de huizen, of bij ceremonies om de mensen te beschermen. Het uitgesneden onderaan is de ingang.
Sieraden maken, meestal turkoois
Dekens weven: dekens werden geweven op twee bomen.
Schoenen maken: mocassins met kraaltjes versierd. Veel kleuren.

Natuurlijk perspectief:
Welke rol speelde toen/daar de natuur?
De natuur speelt de grootste rol bij de indianen. De natuur leeft en daar moet je voorzichtig mee omgaan. Je hoeft alleen te gebruiken wat je nodig hebt.
Individueel perspectief:
Welke betekenis kun je hierbij geven aan een bepaald persoon?
Je weet nu dat een indiaan respect heeft voor zijn natuur en dat het een groepsmens is. Bovendien maken indianen veel zelf en geloven ze in goden op aarde. Ze hebben hun eigen muziek, verhalen, cultuur.

6: De brillen van Parsons Historicus


De brillen van Parsons Historicus:

Je kunt de geschiedenis van de indianen beschijven. Eerst rondtrekken, daarna vast op één plaats, koloniën etc.
Natuurkundige: je kunt kijken naar de planten en dieren die de indianen gebruikten.
Techneut: Je kunt bekijken hoe de hutten en de gereedschappen in elkaar zaten en waar ze van werden gemaakt.
Kunstliefhebber:Je kunt bekijken wat de mensen aan beeldend materiaal maken, wat ze zongen, wat ze vertelden etc.
Geoloog: Je kunt kijken wat de aarde te bieden had voor de mensen en waarom de mensen juist daar gingen wonen.
Bioloog: Je kunt kijken naar welke vissen er gevangen genomen werden, wat men at en hoe bizons bijvoorbeeld leefden etc.

Ontdekkingsreiziger

Economisch perspectief:
Hoe voorzagen mensen in viriginia en in Engeland in hun bestaan?
Engelse ontdekkingsreizigers trokken naar Virigina, omdat ze gehoord hadden dat er veel geld te verdienen was. Daarom gingen ze er geld halen. Dat deden ze met grote schepen. Deze schepen hadden erg veel ruimte en er was ook ‘eten’ aan boort.
In virginia zelf leefden ze van de natuur. En ze stuurden in Virgina de schepen terug naar Engeland met tabak. Daar verdienden ze erg veel geld aan.

Sociaal perspectief:
Welke verhoudingen waren er toen/daar in de samenleving?
Indianen: de indianen waren ondergeschikt
Vrouwen: de vrouwen waren ondergeschikt
De blanke engelse mannen hadden de hele wereld.

Politiek perspectief:
Wie hadden het toen/daar voor het zeggen?
De ontdekkingsreizigers uit Engeland vonden dat ze boven de Indianen stonden. Ze voelden zich beter omdat zij konden lezen en schrijven en ze zagen overal geld in. Er was één gouverneur die uitmaakte wat er gebeurde op het land zelf. Hij bepaalde waar de tenten kwamen te staan, wie de nieuwe wereld ging verkennen, wie de muren bouwde etc.
De gouverneur was de machthebber en vaak ook een militair. De gouverneur had veel mensen onder zich dit waren vaak soldaten. Deze soldaten kon hij inzetten als er iets niet volgens zijn manier verliep. Hij kon ze bijvoorbeeld inzetten voor een conflict tussen de indianen en henzelf.

Cultureel perspectief:
Wat kun je zeggen over de culturele ontwikkeling toen/daar (geloof,architectuur, kunststroming)
Geloof:
De koning van Engeland Karel I was anglicaan en zijn vrouw was streng rooms-katholiek. Daarom zorgde hij ervoor dat de anglicaanse kerk en de Rooms-katholieke kerk weer dichterbij elkaar zouden komen. De meeste mensen in Engeland waren anglicaans.

Architectuur:
Schepen: vertellen hoe ze eruit zien, wat erin te vinden is etc.
Tenten: De tenten waren anders dan die van de indianen ze zaten al met haringen in de grond.
Muren: Er werd een fort gemaakt door de ontdekkingsreizigers.
Kunststroming: landkaarten, geweren.

Natuurlijk perspectief:
Welke rol speelde toen/daar de natuur?
De natuur speelde een rol om van te leven. Er was niet veel respect voor de natuur. Bomen werden gepakt voor het maken van dingen en voor de grond om op te leven. Bovendien waren de geweren ook niet zo goed voor het natuur.

Individueel perspectief:
Welke betekenis kun je hierbij geven aan een bepaald persoon?
De ontdekkingsreizigers waren mensen die best arrogant waren met weinig respect voor anderen.

Historicus: Je kunt kijken naar de geschiedenis van de ontdekkingsreizigers.
Natuurkundige: Je kunt kijken naar de natuurkundige aspecten van het leven in Viriginia.
Techneut: Je kunt kijken naar de schepen over hoe ze in elkaar zitten en hoe ze tenten maakten en hoe de geweren in elkaar zitten.
Kunstliefhebber: ze hebben niet echt belang in kunst. Ze zien kunst meer als dingen die ze zelf maken. Ze zijn meer bezig met geld verdienen.
Geoloog:Welke grond werd uitgekozen om te wonen.
Bioloog: Welke dieren werden er gedood etc.


Lesideeën

Ontdekkingreizigers
- ontdekkingsreizigers, verhalen gehoord van de VOC en de WIC
- afstraffen van de natuur: veel westerse landen zijn aan het werk in eigen belang.
- verschil tussen man en vrouw: het verschil tussen man en vrouw is in tuinders gezinnen nog best wel merkbaar.
- mensen opvoeden door de ontdekkingsreizigers, de onderwijzers willen kinderen ook graag ‘opvoeden’ maar kunnen ze dit niet zelf?
- uitputting van de natuur door de ontdekkingsreizigers, de westlanders putten de natuur ook uit. Nieuwe huizen etc.
- oorlogsgerei van de soldaten, we weten precies hoe het oorlogsgerei van een soldaat eruit ziet. Zwaard etc.
- kleding van de ontdekkingsreizigers, de kleding van de ontdekkingsreizigers is fabrieksgemaakt.
- specerijen die de ontdekkingreizigers meenamen, deze specerijen zijn nog steeds te krijgen!
- huizen waarin de ontdekkingsreizigers woonden, deze waren van steen gemaakt.
- vanuit de hersenen – ontdekkingsreizigers, verstand
- geld verdienen voor de ontdekkingsreizigers, ook nu is de westerse bevolking vooral geïnteresseerd in het verdienen van geld.
- manier van gevangen zetten door de ontdekkingsreizigers, vastbinden


Indianen
- indianen: verhalen gehoord dat deze mensen zijn uitgestorven
- liefde voor de natuur: de partij Greenpeace houdt zich er tegenwoordig bijvoorbeeld mee bezig.
- verschil tussen man en vrouw: het verschil tussen man en vrouw is in tuinders gezinnen nog best wel merkbaar.
- jagen op dieren door de indianen: In Nederland wordt er niet meer op dieren gejaagd, ze worden afgeslacht.
- eigen muziek van de indianen, de muziek die indianen vroeger maakten is bekend.
- eigen dansstijl bij kampvuur van de indianen, de dansstijlen komen steeds meer overeen.
- eigen manier van opmaken als er gevochten wordt, we maken ons niet op zoals indianen dat doen, want dat vinden we niet mooi.
- oorlogsgerei van de indianen, pijl en boog en paard horen echt bij de indianen als oorlogsgerei.
- kleding van de indianen, de kleding van de indianen is eenvoudig en met veel slierten en versieringen.
- huizen waarin de indianen woonden, de huizen waren tipi’s/wigwams dat zijn bepaalde tenten.
- vanuit het hart – indianen, gevoel
- in leven blijven voor de indianen, gebruik de natuur en wat je verdient om in leven te blijven. Heb verders liefde voor alles om je heen.
- vergaderen in de vorm van een kampvuur gesprek door de indianen
- manier van genezing door de indianen, medicijnman.
- manier van gevangen zetten door de indianen?

7: Een van de tien kunstactiviteiten / lessen

Stageschool: Aloysius Datum 29 mei
Plaats: Monster Klas 2C
Stagementor: Karin Thoen
Stage groep 4


BEGINSITUATIE
In welk lokaal geef je les?
klaslokaal
Hoeveel van dit soort lessen heb je al aan deze groep gegeven?
0
Wie
De kinderen uit groep 4 die een aantal weken geleden al een themaweek hebben gehad en er nu nog één krijgen.
Wat
De kinderen leren iets over de geschiedenis van pocahontas.


EIGEN LEERDOELEN
Formuleer twee concrete leerdoelen
1e doel
4.1 Het verzorgen van onderwijs gedurende een langere periode waarbij de taak en de tijd bewaakt wordt.
2e doel
3.3 Ontwerpen en uitvoeren van een thema waarin boeiend en met inhoudelijk overwicht instructie gegeven wordt, variatie in instructievormen


LESDOELEN
Algemene doelen

De kinderen leren wat over de geschiedenis van de indianen.
Concrete, vakgerichte doelen
De kinderen leren wat over Viriginia, wie er woonden, wat een stam is, welke taal ze spraken, welke kleding ze aanhadden, welke dingen ze aten, welke wapens ze hadden.

DE LES

ORIENTATIEFASE
In deze fase komen veelal drie onderdelen aan de orde:
Introduceren
Informeren
Instrueren
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik kom de klas in met een pijl en boog, pocahontasjurkje en een aantal boeken.

Ik vraag de kinderen wie ik ben en wat zij allemaal van mij weten.

Op het bord schrijf ik:
Land - atlas
Taal – gebaren
Kleding – heel veel verschillende kleding met draadjes etc.

Vervolgens begin ik met het voorlezen uit het boek van Pocahontas (zie begeleiding).


De kinderen kijken naar mij en vertellen wat ze weten over pocahontas.

Dan vertellen de kinderen wat zij weten over het land, taal en de kleding van indianen.


De organisatie
Tijdsduur: 5 minuten
Materialen: pijl en boog, kleding

UITVOERINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Observeren
Begeleiden

Wat doen de kinderen?
Wat doe ik?

1. De kinderen luisteren en ze bekijken het plaatje uit de atlas.

2. De kinderen bekijken het plaatje van het opperhoofd.

De kinderen vertellen wat ze zien en geven de antwoorden.

3. Film kijken

4. Coöperatief werken

5. Materialen bekijken

6. Blad versieren

7. De kinderen plakken het blad op hun tafel.

8. Taal van de indianen.

9. De kinderen doen een aantal gebaren.

10. De kinderen mogen een gebaar tekenen op een groot blad.


1. Ik pak de atlas en vertel dat Pocahontas haar familie of stam uit Viriginia kwam.

De atlas laat ik even aan iedereen zien.

2. Dan heb ik een plaatje van een opperhoofd. Het opperhoofd is de belangrijkste man van een stam en die mag alle beslissingen nemen.
Ik heb het opperhoofd 5 keer uitgeprint en ik laat de kinderen vertellen wat ze zien.

Ik stel een aantal vragen over hoe het opperhoofd eruit ziet. Wat voor kleren heeft hij aan, welke kant kijkt hij uit, wat heeft hij in zijn handen etc.

3. Dan vertel ik dat pocahontas uit de stam powathan. Als stamgenoot was je een pawnees. Pocahontas was de dochter van het stamhoofd. Het stamhoofd heette het opperhoofd. Hij was de persoon die de belangrijke beslissingen nam. Sommige indianen moesten bijvoorbeeld rondtrekken als er geen eten meer was, maar bij de stam powathan hoefde dat niet, want er waren akkers.
Het stamhoofd bepaalde bijvoorbeeld hoe er problemen opgelost werden. (stukje van de film)

4. Dan geef ik iedereen een blad waarop ze een naam mogen verzinnen voor een stamgroep. Deze stamgroep is hun groepje. Ze krijgen een blad waarop ze coöperatief kunnen werken en samen een naam kunnen verzinnen.


5. Dan laat ik een aantal materialen zien. Zwaard, pijl en boog.

6. De kinderen krijgen een groot blad waarop ze de naam mogen schrijven en het mogen versieren.

7. Ik laat de kinderen het blad op hun tafel plakken.

8. Op het bord zet ik alle gebaren neer uit de indiaanse taal. Dan ga ik met de kinderen de gebaren één voor één af!

9. Ik laat de kinderen wat vertellen in het indiaans.

10. De kinderen mogen nu een gebaar tekenen met hun groepje op een groot blad. Daaronder mogen ze schrijven wat het betekent.

De organisatie

Tijdsduur: 50 minuten
Materialen: Atlas, 5 keer plaatje opperhoofd, film, 5 coöperatieve bladen, 5 groepsbladen, alle materialen(pijl en boog, mais, vis, bonen), gebarentaalbladen, grote bladen om een gebaar op te tekenen.

AFSLUITINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Afronden
Nabespreken
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Dan mogen de kinderen alles opruimen. De bladen mogen door de nummers 3 op de kast gelegd worden die ik aanwijs.

De kinderen ruimen hun spullen op.

De organisatie
Tijdsduur: 2 minuten

BEGELEIDING
. Dit verhaal speelt zich af in het jaar 1607. Dat is heel lang geleden, bijna vierhonderd jaar. In de stad Londen is men druk aan het werk in de haven. Er gaat een groot zeilschip vertrekken. Helemaal naar Amerika. Dappere mannen, bijna allemaal matrozen en soldaten, gaan aan boord van het schip. Eén van hen heet John Smith.

Samen met zijn vriend Thomas gaat hij op avontuur. Even later stapt de rijke gouverneur Radcliffe uit zijn koets. Hij is de baas aan boord van het schip. En straks mag hij ook de baas spelen in Amerika. Zijn lievelingshondje Percy en Wiggins, de bediende, reizen met hem mee.

Het is een verre reis naar Amerika. Met een zeilschip doe je daar weken over! Op een dag begint het te stormen! Het schip slingert heen en weer. Iedereen op het dek moet zich stevig vasthouden. Maar plotseling glijdt Thomas uit en valt overboord!

,,Help! Help!’’ roept Thomas, voordat hij in de golven verdwijnt. ,,Man overboord’’ schreeuwt iemand. Dan komt John Smith in actie. Hij grijpt een stevig touw en springt Thomas achterna. Even later hijsen de matrozen de twee vrienden weer aan boord! ,,Heel dapper van je, John,’’ zeggen ze.


BRONVERMELDING
In het spoor van indianen, de wereld op zak.

7: Twee van de tien kunstactiviteiten / lessen

Stageschool: Aloysius Datum 29 mei
Plaats: Monster Klas 2C
Stagementor: Karin Thoen
Stage groep 4


BEGINSITUATIE
In welk lokaal geef je les?
klaslokaal
Hoeveel van dit soort lessen heb je al aan deze groep gegeven?
1
Wie
De kinderen uit groep 4 die een aantal weken geleden ook themaweken hebben gehad en nu krijgen ze er nog één.
Wat
De kinderen leren de muziekstijl van de indianen aan.


EIGEN LEERDOELEN
Formuleer twee concrete leerdoelen
1e doel
4.7 Improviseren tijdens lesuitvoering
2e doel
2.3 Een plan voorbereiden voor meerdere activiteiten met een groep lln gericht op het creëren van een stimulerende leeromgeving waarin betrokkenheid op elkaar aanwezig is..


LESDOELEN
Algemene doelen

De kinderen leren muziek te maken met eenvoudige materialen.
Concrete, vakgerichte doelen
De kinderen leren iets over de pijp en ze leren een liedje aan met gebaren en eenvoudige materialen!


DE LES

ORIENTATIEFASE
In deze fase komen veelal drie onderdelen aan de orde:
Introduceren
Informeren
Instrueren
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik heb een stok meegenomen een plaat van een pijp. Deze pijp werd gebruikt om geesten op te roepen. Iedereen moest even aan die pijp roken, alleen de jonge kinderen nog niet, vooral de jongens niet omdat dat slecht was voor hun uithoudingsvermogen. Dat betekent dat ze dan niet hard genoeg konden rennen.

Ik laat al de kinderen in een kring zitten. De tafels gaan aan de kant en iedereen gaat op de grond in een kring zitten.Allereerst vervolg ik het verhaal van de vorige les.


De kinderen luisteren.

De kinderen schuiven hun stoelen en tafels op en komen in de kring zitten.

De organisatie
Tijdsduur: 5 minuten
Materialen: pijp, plaatje pijp

UITVOERINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Observeren
Begeleiden

Wat doen de kinderen?
Wat doe ik?

1.De kinderen zingen en roken aan de pijp.

2. Luisteren.

3. Doen wat er aangewezen wordt!

4. Zingen en trommel!

5. Zingen, trommel, hand aan mond

6. Lied uit de film.

7. Strijdlied verzinnen
1. Ik doe een liedje voor en de kinderen doen de gebaren na en zingen mee. Ondertussen gaat de pijp ook langs.


2. Dan vertel ik dat er eens in het jaar een soort zonnedans was. Dat was een feest in de zomer voor de indianen. Toen maakten ze ook allemaal muziek.

3. Ik stap uit de groep en heb een aantal tekens (trommel, klap, hand aan mond getekend. )
Ik wijs de dingen aan met een aanwijsstok en de kinderen moeten het doen. Dat maak ik steeds een beetje moeilijker!

4. We zingen nog eens het eerste lied. Sommige kinderen krijgen een trommel erbij.
5.We zingen nog eens het lied sommige kinderen trommelen en doen hand aan hun mond.

6. Ik laat nog een lied zien uit de film.

7. Strijdlied verzinnen.


De organisatie

Tijdsduur: 20 minuten
Materialen: pijp(stok), trommels, op bord de uitleg, film.

AFSLUITINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Afronden
Nabespreken
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik laat de kinderen hun tafels en stoelen weer op de goede plaats neerzetten.


De kinderen zetten hun stoelen en tafels op de goede plaats.

De organisatie
Tijdsduur: 5 minuten



BEGELEIDING

Gouverneur Radcliffe heeft ook soldaten aan boord. Die moeten in Amerika misschien wel met de indianen vechten, want Radcliffe heeft gehoord dat indianen heel gevaarlijk zijn. Maar dat is helemaal niet waar! De meeste indianen zijn heel vriendelijk. Ze houden veel van de natuur.

Vooral Pocahontas, een indianenmeisje. Eigenlijk is zij een prinses, want haar vader Powhatan is een soort koning van de indianen. Pocahontas vaart graag met haar kano op de rivier. Haar vriendjes Meeko de wasbeer en Flit de kolibri gaan altijd met haar mee.

Heel diep in de bossen woont grootmoeder wilg. Dat is een betoverde boom die kan praten. Pocahontas gaat er graag naar toe, want grootmoeder Wilg is heel wijs. ,,Mijn vader wil dat ik met Kocoum ga trouwen,’’ vertelt Pocahontas. ,,Kocoum is heel sterk en dapper, maar ik vind hem zo saai! Wat moet ik doen, grootmoeder Wilg?’’

,,Heb geduld, mijn kind!’’ zegt Grootmoeder Wilg. ,,Als je niet van Kocoum houdt, dan moet je niet met hem trouwen! Luister altijd naar de stem van je hart. Je hart zal je leren wat goed is!’’ Pocahontas voelt zich meteen weer veel vrolijker. Ik zal nog eens met mijn vader praten, denkt ze.

7: Drie van de tien kunstactiviteiten / lessen

Stageschool: Aloysius Datum 29 mei
Plaats: Monster Klas 2C
Stagementor: Karin Thoen
Stage groep 4


BEGINSITUATIE
In welk lokaal geef je les?
Klaslokaal en het handvaardigheidlokaal
Hoeveel van dit soort lessen heb je al aan deze groep gegeven?
Een aantal.
Wie
De kinderen uit groep 4 die elke week handvaardigheid krijgen. Nu krijgen ze handvaardigheid in het thema van pocahontas.
Wat
De kinderen leren om te gaan met klei en ze leren een totempaal te maken en een bootje.

EIGEN LEERDOELEN
Formuleer twee concrete leerdoelen
1e doel
4.1 Het verzorgen van onderwijs gedurende een langere periode waarbij de taak en de tijd bewaakt wordt.
2e doel
4.2 De onderwijsomgeving op een ordelijke, overzichtelijke inspirerende en doelmatige wijze voor de hele groep inrichten.


LESDOELEN
Algemene doelen

De kinderen leren om te gaan met verschillende materialen.
Concrete, vakgerichte doelen
De kinderen leren een schip te maken of ze leren een totempaal te maken.


DE LES

ORIENTATIEFASE
In deze fase komen veelal drie onderdelen aan de orde:
Introduceren
Informeren
Instrueren
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

De les introduceer ik door het vervolgen van het verhaal over Pocahontas.

In het begin laat ik een schip zien en ik laat een totempaal zien.

De schepen werden door de Engelsen gebruikt om te varen naar Amerika. Het waren ontdekkingsschepen waarop heel erg veel mannen zaten die naar de ‘nieuwe wereld’ gingen.

Dan leg ik uit hoe je een schip kunt maken.
De kinderen moeten ongeveer even groot als de helft van een fles klei rollen en daarvan en dat versieren. Dan prikken ze een stokje met klei in de bodem.

De totempalen zijn gemaakt voor de overledenen uit de indianenstam. Deze paal beschermt de mensen. Er zijn veel verschillende hoofden aan elkaar gemaakt.

Ik leg de kinderen uit hoe ze een totempaal kunnen maken. Plakken klei rollen (niet te dik, niet te dun) --> een cilinder van maken --> versieren --> nog een plak
klei rollen --> op elkaar 'naaien' en zo door tot je een beetje een goede lengte hebt.


De kinderen luisteren.

De organisatie
Tijdsduur: 10 minuten
Materialen: plaatje van een schip, plaatje van een totempaal , voorbeeld van een schip en een totempaal maken en laten zien.

UITVOERINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Observeren
Begeleiden

Wat doen de kinderen?
Wat doe ik?


De kinderen pakken de benodigdheden.
De kinderen maken een totempaal of een boot.
De kinderen maken het gebaar af.

Ik laat de kinderen al de benodigdheden pakken.
De benodigdheden voor het bootje zijn:
- klei
- matje
- stokje
- mesje
- kleiroller.

De benodigdheden voor de totempaal zijn:
- klei
- matje
- stokje
- mesje
- kleiroller.

Een aantal kinderen mogen naar het handvaardigheidlokaal om daar de boot te maken en aan aantal kinderen mogen in de klas blijven voor de totempalen. Ik leg allerlei voorbeelden van boten en totempalen neer!

Als de kinderen klaar zijn mogen ze verder gaan aan het gebaar dat ze gisteren aan het maken waren!


De organisatie

Tijdsduur: 1 uur
Materialen: plaatjes totempaal, boot, klei, matjes, stokjes, messen, deegrollers, gebaren!

AFSLUITINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Afronden
Nabespreken
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik laat tien minuten voor tijd de kinderen in het handvaardigheidlokaal en het gewone lokaal hun spullen opruimen, zodat ze rustig naar de klas kunnen gaan en nog even kunnen bespreken hoe het ging.

Klassikaal gaan we de kunstwerken bekijken en bespreken. Ik stel vragen als: Wat valt je op aan één van deze kunstwerken? Wat vind je mooi? Waaarom? Etc.


De kinderen gaan opruimen en ze gaan aan hun tafel zitten!

De organisatie
Tijdsduur: 10 minuten


BEGELEIDING
Op de terugweg ziet Pocahontas iets heel vreemds. Er ligt een schip op de rivier. Zo’n groot schip heeft ze nog nooit gezien. Er zijn een heleboel mannen aan boord. Pocahontas hoort ze praten en ruikt geuren die ze nooit eerder heeft geroken.

Waar komen die vreemde mensen vandaan? Vier mannen in een klein bootje roeien naar de oever. Zij hebben heel rare kleren aan, denkt Pocahontas. Het zijn beslist geen Indianen, dat is zeker!

John Smith stapt als eerste aan land. ,,Ik ga kijken of alles veilig is, jongens!’’ zegt hij. ,,Jullie houden de wacht bij de boot. Tot straks!’’Nieuwsgierig kijkt John rond. Wat een prachtig bos is dit, denkt hij. Zonder dat hij het weet loopt hij in de richting van Pocahontas. Die verstopt zich, samen met Meeko en Flit, in de struiken. Wat een knappe man, denkt Pocahontas. Ik heb nog nooit iemand met zulk haar gezien.

Meeko is ook reuze nieuwsgierig. Voor Pocahontas hem kan tegenhouden, huppelt hij uit de struiken om John beter te bekijken. Die heeft hij nog nooit een wasbeer gezien. ,,Hee, wat ben jij voor een aardig beest?’’ vraagt John. ,,Lust jij soms een koekje?’’
Hoewel Pocahontas niet precies verstaat wat John zegt, begrijpt ze wel dat hij aardig tegen Meeko is. Toch lijkt het haar slim zich voorlopig niet te laten zien.

7: vier van de tien kunstactiviteiten / lessen

Stageschool: Aloysius Datum 29 mei
Plaats: Monster Klas 2C
Stagementor: Karin Thoen
Stage groep 4

BEGINSITUATIE
In welk lokaal geef je les?
klaslokaal
Hoeveel van dit soort lessen heb je al aan deze groep gegeven?
Een aantal
Wie
De kinderen uit groep 4 die een aantal weken geleden net een project hebben gehad en deze week weer een project hebben.
Wat
De kinderen leren voorwerpen herkennen en plaats te geven!


EIGEN LEERDOELEN
Formuleer twee concrete leerdoelen
1e doel
3.5 Uitvoeren van een activiteit met verschillende begeleidingsrollen. Ingaan op vragen en initiatieven van lln. Extra uitleg geven, voordoen of een taak verder structureren
2e doel
4.7 Improviseren tijdens lesuitvoering


LESDOELEN
Algemene doelen

De kinderen leren een serie te maken!
Concrete, vakgerichte doelen
De kinderen leren bepaalde voorwerpen te herkennen en in te delen op de juiste plaats.

DE LES

ORIENTATIEFASE
In deze fase komen veelal drie onderdelen aan de orde:
Introduceren
Informeren
Instrueren
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Voordat ik met de koffer van start ga, ga ik verder met het voorlezen van het verhaal.

Ik neem allerlei materialen de klas mee in een koffer.

Deze materialen ga ik samen met de kinderen uitzoeken.


De kinderen luisteren naar het verhaal.


De kinderen kijken.


De kinderen bekijken de materialen nauwkeurig.

De organisatie
Tijdsduur: 2 minutenMaterialen: koffer, pijl en boog, zwaard, helm, jurk, mand, vis, mais, tabak, wigwam, speren, kano, potten.
UITVOERINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Observeren
Begeleiden

Wat doen de kinderen?
Wat doe ik?


De kinderen bekijken de voorwerpen en raden waar de voorwerpen voor gebruikt werden en wie ze gebruikten.

Ik pak steeds een voorwerp uit mijn koffer en ik vertel er wat over. Achterin de klas zetten we de voorwerpen bij de juiste persoon neer!

Wat deden ze met deze voorwerpen?
Pijl en boog, zwaard, helm, jurk, mand, vis, mais, tabak, wigwam, speren, kano, potten.

Als we klaar zijn dan mogen een paar kinderen de voorwerpen aantrekken en lees ik een stuk voor uit het boek van Pocahontas.


De organisatie

Tijdsduur: 20 minutenMaterialen: het boek van Pocahontas.





AFSLUITINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Afronden
Nabespreken
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik laat de kinderen de voorwerpen opruimen.


De kinderen ruimen de voorwerpen op.

De organisatie
Tijdsduur: 2 minuten



BEGELEIDING

Maar Pocahontas is niet de enige die vreemde mannen zag. In het dorp van haar vader vertelt de tovenaar Kekata precies wat hij weet. ,,Er komen vreemde mannen hierheen, opperhoofd!’’ zegt hij. ,,Vreemde mannen met ijzeren kleren aan en haren op hun gezicht. Ze hebben wapens die lawaai maken en vuur spugen!’’

Intussen wandelt John Smith verder. Vol verbazing kijkt hij naar het mooie meer en de waterval. ,,Wat een prachtig land is dit,’’ zegt hij.

,,Hier gaan wij huizen bouwen. En als die klaar zijn, komen hier allemaal mensen uit Engeland wonen!’’

Dat Pocahontas hem nog steeds in de gaten houdt, weet hij niet! Maar plotseling hoort hij iets. Snel pakt John zijn geweer. Daar staat iemand! Vlak achter de waterval. ,,Kom tevoorschijn,’’ roept John. ,, en snel, of ik schiet!’’

Trots stapt Pocahontas naar voren. ,,Dag!’’ zegt ze. ,,wie ben jij?’’ John Smith kijkt verbaasd. ,,Nee maar, een meisje!’’ zegt hij. En een heel mooi meisje ook, denkt hij er bij.

Op hetzelfde moment gluren Kocoum en de andere indianen naar de vreemdelingen. Ze zien gouveneur Radcliffe die de matrozen flink aan het werk zet. ,,vooruit luilakken!’’ roept hij.
,,Bouw snel een stevig huis, zodat we veilig zijn voor die gevaarlijke indianen. En als dat klaar is, gaan jullie goud voor me zoeken!’’

Kocoum sluipt terug naar zijn dorp. Hij vertelt opperhoofd Powhatan wat de vreemde mannen aan het doen zijn. ,,Die vreemdelingen wil ik niet in mijn land!’’ zegt Powhatan. ,,Ze graven kluilen, hakken bomen om en houden helemaal niet van de natuur. Als ze niet ophouden, gaan we met ze vechten!” Powhatan stuurt een boodschapper op weg om de andere indianendorpen te waarschuwen.

Pocahontas en John smith worden intussen vrienden. Als ze elkaar vertellen hoe ze heten, geeft John Pocahontas keurig een hand. Pocahontas vindt dat erg grappig. ,,Indianen geven elkaar nooit een hand als ze iemand ontmoeten,’’ vertelt ze. ,,Wij kijken elkaar alleen aan en soms knikken we met ons hoofd.’’ Samen wandelen ze door het bos en John vertelt vanalles over Engeland.
,,Wij wonen in grote stenen en houten huizen en we hebben straten met verkeer enzo!’’ ,,Wij willen hier ook zulke huizen bouwen. Dan hoeven jullie niet meer als wilden in het bos te leven!’’
,,Als wilden?’’ roept Pocahontas uit. ,,Wij zijn geen wilden. En onze hutten in het bos zijn prachtig!’
,,Oh, maar het is veel leuker om te leven zoals wij,’’ zegt John. ,,Wacht maar tot we hier alle bomen omhakken en grote steden bouwen! Dan zul je eens wat zien!’’ Pocahontas weet niet wat ze hoort! ,,Denken jullie soms dat je zo maar in een ander land de baas mag spelen? Dat zal mijn vader, het machtige opperhoofd, nooit goed vinden!’’ zegt ze en snel rent ze naar huis. Een paar dagen later zoekt John Smith Pocahontas opnieuw op… Pocahontas is juist maïskolven aan het plukken.

7: Vijf van de tien kunstactiviteiten / lessen

Stageschool: Aloysius Datum 29 mei
Plaats: Monster Klas 2C
Stagementor: Karin Thoen
Stage groep 4


BEGINSITUATIE
In welk lokaal geef je les?
klaslokaal
Hoeveel van dit soort lessen heb je al aan deze groep gegeven?
Een aantal
Wie
De kinderen uit groep 4 die een aantal weken geleden ook themaweken hebben gehad en er nu weer een krijgen.
Wat
De kinderen leren deze les van alles over ontdekkingsreizigers met verschillende werkvormen.


EIGEN LEERDOELEN
Formuleer twee concrete leerdoelen
1e doel
3.1 De beginsituatie van een heterogene groep lln verkennen en gebruiken bij een nieuwe activiteitenserie op het gebied van spelen en leren.
2e doel
4.1 Het verzorgen van onderwijs gedurende een langere periode waarbij de taak en de tijd bewaakt wordt.


LESDOELEN
Algemene doelen

De kinderen leren een verhaaltje af te schrijven en ze leren wat over de geschiedenis.
Concrete, vakgerichte doelen
De kinderen leren wat over ontdekkingsreizigers, ze leren een verhaal te schrijven, ze leren een ontdekkingsreiziger in 5 woorden te omschrijven, ze maken een zegel.

DE LES

ORIENTATIEFASE
In deze fase komen veelal drie onderdelen aan de orde:
Introduceren
Informeren
Instrueren
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik kom als een ontdekkingsreiziger de klas in. Dat betekent dat ik een helm op heb en een pistool in mijn handen. Het volgende gedeelte van het verhaal dat ik nu voor ga lezen gaat over een pistool en ontdekkingsreizigers.

Wie weet wat een ontdekkingsreiziger is?


Waar kwam de ontdekkingsreiziger van Pocahontas vandaan?

Dan laat ik een aantal dingen zien die ik op mijn ontdekkingsreis heb gevonden. (tabak, bonen, maïs)

De kinderen kijken toe.

Een ontdekkingsreiziger is iemand die heel erg ver reist om nieuwe dingen te ontdekken.

Engeland.

De organisatie
Tijdsduur: 5 minuten
Nodig: helm, pistool,tabak, bonen, maïs.

UITVOERINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Observeren
Begeleiden

Wat doen de kinderen?
Wat doe ik?


De kinderen luisteren naar de uitleg.

Ik geef de kinderen een werkblad, want de kinderen gaan een verhaaltje schrijven over ontdekkingsreizen.

Heel lang geleden waren er mensen die de wereld wilden leren kennen. Het waren mensen die heel erg veel van avontuur hielden. Ze namen hun pistolen mee en gingen op reis. Ze reisden met een schip en ze deden heel erg lang over deze reis.

Als ik een ontdekkingsreiziger was dan….
Vertel wat je zou doen.
Vier regels.

Daar krijgen de kinderen een 40 minuten voor. Eerst even in het kladschrift dan moeten ze het even laten zien. Als het goed is dan mag het op het werkblad.

Dan krijgen ze een tekening waarop een ontdekkingsreiziger staat.
Onder die tekening moeten ze 5 woorden opschrijven die met een ontdekkingsreiziger te maken hebben. Daarna mogen ze het inleveren. 5 minuten

Als de kinderen klaar zijn dan mogen ze een zegel maken. Ik laat het voorbeeld even zien en ze mogen het zelf vormgeven. 15 minuten.

De organisatie

Tijdsduur: 1 uur
Materialen: werkblad, zegelvoorbeeld, blad waarop de kinderen 5 woorden voor een ontdekkingsreiziger moeten zetten

AFSLUITINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Afronden
Nabespreken
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik laat de kinderen alles opruimen.
De zegel mag in hun laatje. Het verhaaltje mogen de nummers 1 op de trap leggen en de nummers twee mogen de bladen van de ontdekkingsreizigers pakken.

De kinderen ruimen op!

De organisatie
Tijdsduur: 2 minuten

BEGELEIDING
Verbaasd kijkt ze naar de gouden munten die John haar laat zien. ,,Dit is goud!’’zegt John. ,,Dat kun je in jouw land in de grond vinden! Als je veel vindt, ben je hartstikke rijk!’’
Pocahontas wijst naar een maïskolf. ,,Maïs heeft dezelfde kleur als goud,’’zegt ze. ,,Het groeit ook uit de grond. Toch denk ik dat iemand met veel maïs veel rijker is! Want dat kun je eten en goud niet!’’ Ja, daar moet John haar gelijk in geven…

Plotseling klinkt er een stom. ,,Zo, zo. Dus jij bent John Smith!’’ Het is grootmoeder Wilg die praat. John schrikt zich een hoedje. Hij heeft natuurlijk nog nooit een pratende boom gezien. ,,Je bent een aardige jongen, John,’’ zegt Grootmoeder Wilg. ,,En knap ben je al om te zien, je moet nog een hoop over dit land leren!’’ Pocahontas glimlacht. Dat John knap is, heeft zij meteen al gezien.

Plotseling klinken er andere stemmen. ,,John! Waar ben je?’’ Het zijn de vrienden van John. Pocahontas verbergt zich snel achter grootmoeder Wilg. En die laat haar takken zakken en tilt haar wortels op. De twee mannen struikelen. Pocahontas kan er daarom vandoor gaan,zonder dat ze haar zien.

Als Pocahontas in het dorp terugkomt, is iedereen in rep en roer. ,,We gaan vechten!’’ zegt Powhatan. ,,We jagen die witte mannen weg. Ze zijn slecht!’’
,,Nee, vader!’’ roept Pocahontas. ,,Ze zijn niet allemaal slecht. Dat weet ik zeker!’’
,,Maar mijn kind…ze graven overal kuilen en hakken steeds meer bomen om,’’ zegt Powhatan. ,,We moeten hen wegjagen voor ze alles vernielen!’’

Intussen praat John met de gouverneur. ,,Kijk eens wat ik hier heb,’’ zegt John. ,,Dit is maïs en het is erg lekker!’’ Ratcliffe vindt het niet interessant. ,,Weg met die rommel! Ik wil goud! En ik wed dat die indianen een heleboel goud verstopt hebben! We vallen hen aan!’’

John snapt dat praten verder geen zin heeft. Hij sluipt weg om Pocahontas te waarschuwen. Als hij haar ziet, slaat hij blij zijn armen om haar heen.
Op dat moment komt Kocoum tevoorschijn. Hij denkt dat John zijn meisje kwaad wil doen.

Thomas die zijn vriend John stiekem gevolgd is, komt net op tijd. ,,Sta stil of ik schiet!’’ roept hij. ,,Nee! Niet schieten, Thomas!’’roept John. Maar het is al te laat. Een schot klinkt…

7: Zes van de tien kunstactiviteiten / lessen

Stageschool: Aloysius Datum 29 mei
Plaats: Monster Klas 2C
Stagementor: Karin Thoen
Stage groep 4


BEGINSITUATIE
In welk lokaal geef je les?
klaslokaal
Hoeveel van dit soort lessen heb je al aan deze groep gegeven?
Een aantal.
Wie
De kinderen uit groep 4 die al twee dagen in het thema pocahontas les hebben gehad.
Wat
De kinderen maken een spelletje en tekenen hun foto, t-shirt verknippen


EIGEN LEERDOELEN
Formuleer twee concrete leerdoelen
1e doel
4.2 De onderwijsomgeving op een ordelijke, overzichtelijke inspirerende en doelmatige wijze voor de hele groep inrichten.
2e doel
3.3 Ontwerpen en uitvoeren van een thema waarin boeiend en met inhoudelijk overwicht instructie gegeven wordt, variatie in instructievormen


LESDOELEN
Algemene doelen

De kinderen leren om te gaan met verschillende materialen in het thema pocahontas.
Concrete, vakgerichte doelen
De kinderen leren om karton te knippen en er gaatjes in te maken, zodat het door het touwtje kan. De kinderen leren om hun foto te kleuren, waardoor de gezichten een indiaanse betekenis krijgen, T-shirt ontwerpen

DE LES

ORIENTATIEFASE
In deze fase komen veelal drie onderdelen aan de orde:
Introduceren
Informeren
Instrueren
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

De les introduceer ik door verder te lezen met het verhaal.

Ik laat de kinderen het ring-en-pin-spel zien.

Ik vertel de kinderen dat de indianen vroeger ook spelletjes speelden. Ze deden dit spelletje bijvoorbeeld maar ook een soort hockey.

Je kunt straks even kijken op het plaatje.

De kinderen kijken naar het spelletje.


De organisatie
Tijdsduur: 5 minuten
Materialen: ring-en-pin-spel.

UITVOERINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Observeren
Begeleiden

Wat doen de kinderen?
Wat doe ik?


De kinderen luisteren naar de uitleg.

Alle kinderen mogen de materialen pakken en gaan beginnen.

De kinderen mogen de foto van zichzelf versieren!

Ik laat de kinderen zien hoe je zo’n spelletje moet maken. Je hebt nodig: touw, karton, potlood.

Knip van het karton botjes met een gaatje erin. Neem daarvoor het voorbeeld. Knoop de botjes aan het touwtje en maak ook het potlood eraan vast en je hebt een indiaans spelletje!

De kinderen mogen beginnen en ik loop langs om hen te helpen.

Als de kinderen klaar zijn dan mogen ze een foto van zichzelf pakken. Op die foto tekenen ze hoe ze geschminkt willen worden. Ik zorg dat ik een aantal voorbeelden heb en wat het betekent.

De kinderen hebben ook een oud shirt meegenomen dat ze kunnen gebruiken om te verknippen in de vorm van een indiaans pak, zodat ze net echt zijn!


De organisatie

Tijdsduur: 1 uur
Nodig: touw, karton, potloden, foto’s van de kinderen, voorbeelden voor het schminken, een oud t-shirt.

AFSLUITINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Afronden
Nabespreken
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik laat de kinderen tien minuten voor tijd opruimen, zodat de klas weer netjes is.

De kinderen ruimen de klas op!

De organisatie
Tijdsduur: 5 minuten.

BEGELEIDING
De arme Kocoum valt gewond neer. Dan duiken er aan alle kanten indianen op. Thomas weet nog te ontsnappen, maar John wordt gevangengenomen. Iedereen is zó boos dat niemand naar de verdrietige Pocahontas luistert. Kocoum wordt even later op een draagbaar naar het dorp gebracht.

John wordt stevig vastgebonden aan een paal in een hut. Als Pocahontas binnenkomt, fluistert ze: ,,Het is vreselijk wat er gebeurd is. Hadden we elkaar maar nooit ontmoet!’’ ,,Maar Pocahontas!’’ zegt John. ,,Ik houd van je. Vanaf het eerste moment dat ik je zag! En daarom ben ik voor niemand bang!’’

De volgende ochtend nemen de indianen John mee naar een rots. ,,Door jouw schuld is Kocoum gewond, vreemdeling. En daarom wordt je gestraft!’’

Maar precies op het moment dat Powhatan John met zijn knots wil slaan, komt Pocahontas naar voren. ,,Niet doen, vader!’’ zegt ze. ,,Deze man is goed. Hij wil dat zijn mensen en ons volk in vrede leven. En…ik houd van hem!’’ Verbaasd laat het opperhoofd de knots zakken. Op datzelfde moment verschijnen gouverneur Ratcliffe en zijn soldaten, die door Thomas zijn gewaarschuwd.

Dan spreekt Powhatan. Luid en duidelijk, zodat iedereen het kan horen. ,,Dat zijn wijze woorden, dochter! Twee verschillende volken in vrede leven? Kan dat?’’

,,Onzin!’’ mompelt Ratcliffe. ,,Ik kom hier niet voor vrede, maar voor goud. En om goud te vinden heb ik land nodig en geen nieuwsgierige Indianen!’’ Hij richt een geweer op het opperhoofd en schiet.
Gelukkig ziet John het. Met een vlugge beweging gooit hij Powhatan omver.

7: Zeven van de tien kunstactiviteiten / lessen

Lesvoorbereidingsformulier:

Stageschool: Aloysius Datum 29 mei
Plaats: Monster Klas 2C
Stagementor: Karin Thoen
Stage groep 4

BEGINSITUATIE
In welk lokaal geef je les?
klaslokaal
Hoeveel van dit soort lessen heb je al aan deze groep gegeven?
Een aantal.
Wie
De kinderen uit groep 4 die deze week een thema pocahontas hebben.
Wat
De kinderen gaan deze les de zonnedans doen.


EIGEN LEERDOELEN
Formuleer twee concrete leerdoelen
1e doel
4.1 Het verzorgen van onderwijs gedurende een langere periode waarbij de taak en de tijd bewaakt wordt.
2e doel
2.4 Lln betrekken in de aandacht voor waarden en normen en op basis daarvan het opstellen van regels die het gedrag kunnen reguleren.


LESDOELEN
Algemene doelen

De kinderen leren om zich te bewegen op een ritme.
Concrete, vakgerichte doelen
De kinderen leren een indianendans, de kinderen leren de grove motoriek te verbeteren!

DE LES

ORIENTATIEFASE
In deze fase komen veelal drie onderdelen aan de orde:
Introduceren
Informeren
Instrueren
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Voordat we gaan schminken wil ik het laatste gedeelte van het verhaal over Pocahontas voorlezen.

Ik heb een oud t-shirt verknipt en aangetrokken. en ik probeer de kinderen te schminken voor de dansles.

De kinderen trekken de shirts aan en gaan verkleed en geschminkt in de rij staan naar de gymzaal.

De kinderen kijken naar wat er gebeurt.

De kinderen trekken hun shirts aan en gaan verkleed in de rij staan naar de gymzaal.

De organisatie
Tijdsduur: 15 min/20 min


UITVOERINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Observeren
Begeleiden

Wat doen de kinderen?
Wat doe ik?


De kinderen gaan in een kring staan.

We doen de zonnedans.

De kinderen leren de dans aan.

In de gymzaal zorg ik ervoor dat ik een aantal instrumenten heb. (ik vraag aan Karin wat een bepaald ritme ook alweer was)

Daarna gaan we de indiaanse zonnedans doen op het ritme van de trommel.

Als allerlaatste leer ik een dans aan!


De organisatie

Tijdsduur: 30 min
Materialen: camera, ritme, dansje

AFSLUITINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Afronden
Nabespreken
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik laat de kinderen omkleden en we gaan terug naar de klas.


De kinderen kleden zich om gaan terug naar de klas om vervolgens op hun plaats te gaan zitten.

De organisatie
Tijdsduur: 10 minuten


BEGELEIDING

De kogel raakt de ongelukkige John. Huilend knielt Pocahontas bij hem neer. ,,Jij hebt mijn vaders leven gered en bent nu zelf gewond,’’ zegt ze.
Thomas, de soldaten en de matrozen zijn woedend. Wat een laffe streek van de gouverneur.
,,Zo iemand willen we niet langer als baas!’’ roepen ze. En Radcliffe wordt gevangengenomen.

John Smith en Pocahontas hebben ervoor gezorgd dat niemand meer aan vechten denkt. Maar helaas is John erg gewond, dat het beter is dat hij naar een ziekenhuis in Londen teruggaat. De Indianen brengen allerlei eten voor de lange zeereis terug naar Engeland.

Met tranen in haar ogen kijkt Pocahontas het schip na. Ze weet dat ze niet mee kan. Ze moet bij haar volk blijven en helpen. Want er zullen meer mensen met een schip komen. John Smith zal ze nooit meer vergeten.

En John? Wat vindt hij het erg dat hij Pocahontas niet meer zal zien. Wat is ze lief en mooi. En wat heeft hij veel van haar geleerd. De mensen in Engeland zullen wel opkijken als hij hun vertelt dat de indianen veel wijzer zijn dan men denkt…

7: Acht van de 10 kunstactiviteiten / lessen

Stageschool: Aloysius Datum 29 mei
Plaats: Monster Klas 2C
Stagementor: Karin Thoen
Stage groep 4

Gegevens Stageopdracht
Beschrijving stage opdracht
Zelfontworpen Pocahontas les
Paraaf Mentor

Code
stageopdracht

BEGINSITUATIE
In welk lokaal geef je les?
In de gymzaal.
Hoeveel van dit soort lessen heb je al aan deze groep gegeven?
Een aantal.
Wie
De kinderen uit groep 4 die deze week een thema pocahontas hebben.
Wat
De kinderen gaan tijdens deze les kennis maken met verschillende percussie instrumenten.

LESDOELEN
Algemene doelen

De kinderen kennis laten maken met muziekinstrumenten van andere culturen.
Concrete, vakgerichte doelen
De kinderen leren met z’n allen een muziekstuk maken, d.m.v. percussie instrumenten.

DE LES

ORIENTATIEFASE
In deze fase komen veelal drie onderdelen aan de orde:
Introduceren
Informeren
Instrueren
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik vertel de kinderen dat Oke Sene vandaag bij ons in de klas zal komen. Hij komt ons een hele leuke workshop geven met Afrikaanse muziekinstrumenten. De indianen uit het verhaal maakten ook muziek, om signalen te geven.

Wat zou dit met het thema te maken hebben?


Vervolgens komt Oke Sene in de klas en geef ik hem de gelegenheid zich voor te stellen. Omdat zijn Nederlands niet optimaal is, moeten de kinderen extra goed luisteren.

Oke zal een leuke en pakkende introductie van zijn les geven.

De kinderen vertellen waarom zij denken dat dit met het thema te maken heeft.

Oke en ik zullen samen de leerlingen met hun stoel naar de gymzaal laten gaan. Hier gaan zij in een kring zitten.
De organisatie
Tijdsduur: 10 minuten.
Organisatie: Oke Sene benaderen en een afspraak maken.


UITVOERINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Observeren
Begeleiden

Wat doen de kinderen?
Wat doe ik?

De leerlingen doen wat Oke zegt.

Gedurende 1 uur à 1,5 uur nemen de kinderen kennis van percussie instrumenten. Zij oefenen met z’n allen een muziekstuk.

Als het mogelijk is doe ik ook mee met de workshop en anders kijk ik aan de zijkant toe.

De organisatie

Tijdsduur: maximaal 1,5 uur.

AFSLUITINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Afronden
Nabespreken
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik zorg ervoor dat verschillende klassen komen kijken naar het muziekstuk van groep 4.


De kinderen laten hun muziekstuk horen aan verschillende klassen van de school.

Tot slot lopen de kinderen netjes met hun stoel vast terug naar de klas.

De organisatie
Tijdsduur: 15 minuten


BEGELEIDING
Oke Sene.

BRONVERMELDING
http://www.wiewaar.nl/nlzholland.htmlBinnengehaald op 10 juni 2009

7: Negen van de 10 kunstactiviteiten / lessen

Stageschool: Aloysius Datum 29 mei
Plaats: Monster Klas 2C
Stagementor: Karin Thoen
Stage groep 4


Gegevens Stageopdracht
Beschrijving stage opdracht
Zelfontworpen Pocahontas les
Paraaf Mentor

Code
stageopdracht


BEGINSITUATIE
In welk lokaal geef je les?
In het bos.
Hoeveel van dit soort lessen heb je al aan deze groep gegeven?
Een aantal.
Wie
De kinderen uit groep 4 die deze week een thema pocahontas hebben.
Wat
De kinderen gaan tijdens deze les naar het bos.

EIGEN LEERDOELEN
Formuleer twee concrete leerdoelen
1e doel
De tijdsplanning aanhouden.

2e doel




LESDOELEN
Algemene doelen

Samenwerken.

Concrete, vakgerichte doelen
Het bouwen van een tipi.



DE LES

ORIENTATIEFASE
In deze fase komen veelal drie onderdelen aan de orde:
Introduceren
Informeren
Instrueren
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik begin de les met de volgende vraag: Waar wonen indianen (uit het verhaal) in? Wat is het verschil tussen een tipi en een wigwam?


Een tipi is kegelvormig (zie rechts) en een wigwam is koepelvormig (zie links).

Na de korte bespreking stel ik de hulpmoeder/ hulpvader voor aan de kinderen en vertel ik dat we ongeveer 20 minuten gaan lopen naar het bos. In het bos aangekomen gaan we naar een mooie plek en daar vertel ik wat jullie gaan doen.


Kinderen geven antwoord op de vraag. Waarschijnlijk komen ze met tipi of wigwam.

Na de uitleg kijken de kinderen naar de plaatjes.
De organisatie
Tijdsduur: 5 minuten introductie, maximaal 25 minuten lopen.
Organisatie: kleden en touw meenemen.

UITVOERINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Observeren
Begeleiden

Wat doen de kinderen?
Wat doe ik?


De leerlingen gaan in een kring op de grond zitten in het bos en luisteren naar mij.

De kinderen beantwoorden mijn vraag.

Hout!

De leerlingen gaan op zoek naar hout om een tipi te bouwen. Met weinig instructie gaan zij zelf uitzoeken hoe zij het best als groep te werk kunnen gaan.


Het is de bedoeling dat we in de groepjes gaan werken waarmee je de stamnaam hebt bedacht. Ik heb een paar kleden en touw meegenomen. Waar zou ik dat voor gebruiken?

Dan leg ik uit dat ze een tipi gaan maken. Wat heb je hiervoor nog meer nodig?

Je hebt hiervoor inderdaad hout nodig, zulke lange stokken dat jullie er met heel je groepje in kunnen. Je hoeft eigenlijk maar 3 lange stokken te zoeken, maar meer mag natuurlijk wel.

Vervolgens geef ik aan hoe ver de leerlingen het bos in mogen. Ook is de hulpouder bereid de leerlingen te helpen. Ik geef iedere groep een kleed en een stuk touw.

Ik hou de leerlingen in de gaten en begeleid waar nodig.

De organisatie

Tijdsduur: 2 uur

AFSLUITINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Afronden
Nabespreken
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik zorg ervoor dat iedereen in de buurt is om de les af te sluiten.

We gaan met heel de klas langs elke tipi. We gaan hier naar kijken en het groepje vertelt hoe zij te werk zijn gegaan. Van ieder groepje wordt er een foto gemaakt bij de tipi.

De kinderen krijgen limonade en een koekje.

Als laatst vervolgen wij onze weg terug naar school.

(wegens tijdgebrek ga ik ’s middags terug naar het park om de tipi’s af te breken, dit vertel ik overigens wel aan de leerlingen).

De organisatie
Tijdsduur: 40 minuten.
Materialen: fototoestel, limonade, koekjes.

BEGELEIDING
Één hulp ouder.

7: De tiende les van de tien kunstactiviteiten / lessen

Lesvoorbereiding:

Stageschool: Aloysius Datum 29 mei
Plaats: Monster Klas 2C
Stagementor: Karin Thoen
Stage groep 4

BEGINSITUATIE
In welk lokaal geef je les?
In Museum Volkenkunde in Leiden.
Hoeveel van dit soort lessen heb je al aan deze groep gegeven?
Een aantal.
Wie
De kinderen uit groep 4 die deze week een thema pocahontas hebben.
Wat
De kinderen gaan deze les een indianen museum bezoeken.

EIGEN LEERDOELEN
Formuleer twee concrete leerdoelen
1e doel
Duidelijke afspraken maken voordat we vertrekken.

2e doel
Goed organisatie van te voren. Hierbij denk ik aan een brief naar de ouders, hulpouders regelen, vervoer regelen en het museum reserveren.


LESDOELEN
Algemene doelen

Interesse opwekken voor andere culturen door een spannende en speelse ontmoeting met voorwerpen, verhalen, (muzikale) tradities en het dagelijkse leven in een ander land. De wereld ontdekken maakt je leven rijker.
Concrete, vakgerichte doelen
Tijdens de museumles Indianen van de Noordwest kust ontdekken de kinderen dat het stereotype beeld van 'de Indiaan' niet bestaat en ze maken kennis met een feest waar het vertellen van verhalen, het maken van muziek en het weggeven van cadeautjes centraal staat.


DE LES

ORIENTATIEFASE
In deze fase komen veelal drie onderdelen aan de orde:
Introduceren
Informeren
Instrueren
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Als afsluiting van dit thema lijkt het mij leuk om de kinderen een beeld te geven over de leefomgeving en leefomstandigheden van de indianen. Hiervoor heb ik Museum Volkenkunde in Leiden benaderd. Hier is namelijk een tentoon stelling genaamd: ‘Indianen van de Noordwest kust’.

Omdat wij tijdens deze themaweek al veel aandacht aan indianen hebben geschonken doen wij niet mee aan het eventuele voorprogramma van het museum.

Ik vertel aan de leerlingen dat we straks met de bus vertrekken naar een indianen museum in Leiden. Er zijn twee hulpouders aanwezig, hier moeten de leerlingen goed naar luisteren. De reis zal zonder files ongeveer een half uur duren en de kinderen moet op hun plaats in de bus blijven zitten.


De kinderen luisteren naar mij.
De organisatie
Tijdsduur: 5 minuten
Organisatie: ouders regelen, vervoer regelen, brief aan de ouders, museum reserveren.


UITVOERINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Observeren
Begeleiden

Wat doen de kinderen?
Wat doe ik?

Zodra het helemaal stil in de rij is, lopen wij rustig naar de bus, die om 9 uur zal vertrekken.

De kinderen hebben nu even de gelegenheid om te eten en te drinken.

Om 10 uur komt een medewerkster ons halen en start zij het programma. De kinderen zijn aan de hand van een spannend verhaal interactief bezig. Dans, muziek, kleding of attributen komen aan bod.

De kinderen pakken hun jassen en gaan vervolgens in de rij staan.

Als alles meezit zijn we om half 10 in Leiden aangekomen. Hier zal om 10 uur het programma voor groep 4 beginnen.


De organisatie

Tijdsduur: 45 minuten lopen en reizen, 30 minuten eten en drinken, 90 minuten rondleiding etc.


AFSLUITINGSFASE
In deze fase komen veelal twee onderdelen aan de orde:
Afronden
Nabespreken
Wat doe ik?
Wat doen de kinderen?

Ik tel of de hele groep aan het eind van het programma weer compleet is.

Als het goed is komen we om 12 uur aan op school. We hebben tot de pauze nog een kwartier om de dag na te bespreken. Ik vraag naar de ervaringen van kinderen. Wat hebben zij ervan geleerd? Wat was leuk? Wat was minder leuk?


Hierna trekken de kinderen hun jas aan en lopen zij netjes in de rij terug naar de bus. Hier gelden dezelfde regels als op de heenweg.

De leerlingen blijven verplicht over, omdat we misschien niet op tijd terug op school zijn.

De organisatie
Tijdsduur: reizen 30 minuten en nabespreken 15 minuten.



BEGELEIDING
2 HulpoudersBus.

BRONVERMELDING
http://www.museumenschool.nl/content.jsp?objectid=163Binnengehaald op 10 juni 2009



Het verhaal van Pocahontas

Dit verhaal speelt zich af in het jaar 1607. Dat is heel lang geleden, bijna vierhonderd jaar. In de stad Londen is men druk aan het werk in de haven. Er gaat een groot zeilschip vertrekken. Helemaal naar Amerika. Dappere mannen, bijna allemaal matrozen en soldaten, gaan aan boord van het schip. Eén van hen heet John Smith.

Samen met zijn vriend Thomas gaat hij op avontuur. Even later stapt de rijke gouverneur Radcliffe uit zijn koets. Hij is de baas aan boord van het schip. En straks mag hij ook de baas spelen in Amerika. Zijn lievelingshondje Percy en Wiggins, de bediende, reizen met hem mee.

Het is een verre reis naar Amerika. Met een zeilschip doe je daar weken over! Op een dag begint het te stormen! Het schip slingert heen en weer. Iedereen op het dek moet zich stevig vasthouden. Maar plotseling glijdt Thomas uit en valt overboord!

,,Help! Help!’’ roept Thomas, voordat hij in de golven verdwijnt. ,,Man overboord’’ schreeuwt iemand. Dan komt John Smith in actie. Hij grijpt een stevig touw en springt Thomas achterna. Even later hijsen de matrozen de twee vrienden weer aan boord! ,,Heel dapper van je, John,’’ zeggen ze.

Gouverneur Ratciffe heeft ook soldaten aan boord. Die moeten in Amerika misschien wel met de indianen vechten, want Ratcliffe heeft gehoord dat indianen heel gevaarlijk zijn. Maar dat is helemaal niet waar! De meeste indianen zijn heel vriendelijk. Ze houden veel van de natuur.

Vooral Pocahontas, een indianenmeisje. Eigenlijk is zij een prinses, want haar vader Powhatan is een soort koning van de indianen. Pocahontas vaart graag met haar kano op de rivier. Haar vriendjes Meeko de wasbeer en Flit de kolibri gaan altijd met haar mee.

Heel diep in de bossen woont grootmoeder wilg. Dat is een betoverde boom die kan praten. Pocahontas gaat er graag naar toe, want grootmoeder Wilg is heel wijs. ,,Mijn vader wil dat ik met Kocoum ga trouwen,’’ vertelt Pocahontas. ,,Kocoum is heel sterk en dapper, maar ik vind hem zo saai! Wat moet ik doen, grootmoeder Wilg?’’

,,Heb geduld, mijn kind!’’ zegt Grootmoeder Wilg. ,,Als je niet van Kocoum houdt, dan moet je niet met hem trouwen! Luister altijd naar de stem van je hart. Je hart zal je leren wat goed is!’’ Pocahontas voelt zich meteen weer veel vrolijker. Ik zal nog eens met mijn vader praten, denkt ze.

Op de terugweg ziet Pocahontas iets heel vreemds. Er ligt een schip op de rivier. Zo’n groot schip heeft ze nog nooit gezien. Er zijn een heleboel mannen aan boord. Pocahontas hoort ze praten en ruikt geuren die ze nooit eerder heeft geroken.

Waar komen die vreemde mensen vandaan? Vier mannen in een klein bootje roeien naar de oever. Zij hebben heel rare kleren aan, denkt Pocahontas. Het zijn beslist geen Indianen, dat is zeker!

John Smith stapt als eerste aan land. ,,Ik ga kijken of alles veilig is, jongens!’’ zegt hij. ,,Jullie houden de wacht bij de boot. Tot straks!’’
Nieuwsgierig kijkt John rond. Wat een prachtig bos is dit, denkt hij. Zonder dat hij het weet loopt hij in de richting van Pocahontas. Die verstopt zich, samen met Meeko en Flit, in de struiken. Wat een knappe man, denkt Pocahontas. Ik heb nog nooit iemand met zulk haar gezien.

Meeko is ook reuze nieuwsgierig. Voor Pocahontas hem kan tegenhouden, huppelt hij uit de struiken om John beter te bekijken. Die heeft hij nog nooit een wasbeer gezien. ,,Hee, wat ben jij voor een aardig beest?’’ vraagt John. ,,Lust jij soms een koekje?’’
Hoewel Pocahontas niet precies verstaat wat John zegt, begrijpt ze wel dat hij aardig tegen Meeko is. Toch lijkt het haar slim zich voorlopig niet te laten zien.

Maar Pocahontas is niet de enige die vreemde mannen zag. In het dorp van haar vader vertelt de tovenaar Kekata precies wat hij weet. ,,Er komen vreemde mannen hierheen, opperhoofd!’’ zegt hij. ,,Vreemde mannen met ijzeren kleren aan en haren op hun gezicht. Ze hebben wapens die lawaai maken en vuur spugen!’’

Intussen wandelt John Smith verder. Vol verbazing kijkt hij naar het mooie meer en de waterval. ,,Wat een prachtig land is dit,’’ zegt hij.

,,Hier gaan wij huizen bouwen. En als die klaar zijn, komen hier allemaal mensen uit Engeland wonen!’’

Dat Pocahontas hem nog steeds in de gaten houdt, weet hij niet! Maar plotseling hoort hij iets. Snel pakt John zijn geweer. Daar staat iemand! Vlak achter de waterval. ,,Kom tevoorschijn,’’ roept John. ,, en snel, of ik schiet!’’

Trots stapt Pocahontas naar voren. ,,Dag!’’ zegt ze. ,,wie ben jij?’’ John Smith kijkt verbaasd. ,,Nee maar, een meisje!’’ zegt hij. En een heel mooi meisje ook, denkt hij er bij.

Op hetzelfde moment gluren Kocoum en de andere indianen naar de vreemdelingen. Ze zien gouveneur Radcliffe die de matrozen flink aan het werk zet. ,,vooruit luilakken!’’ roept hij.
,,Bouw snel een stevig huis, zodat we veilig zijn voor die gevaarlijke indianen. En als dat klaar is, gaan jullie goud voor me zoeken!’’

Kocoum sluipt terug naar zijn dorp. Hij vertelt opperhoofd Powhatan wat de vreemde mannen aan het doen zijn. ,,Die vreemdelingen wil ik niet in mijn land!’’ zegt Powhatan. ,,Ze graven kluilen, hakken bomen om en houden helemaal niet van de natuur. Als ze niet ophouden, gaan we met ze vechten!” Powhatan stuurt een boodschapper op weg om de andere indianendorpen te waarschuwen.

Pocahontas en John smith worden intussen vrienden. Als ze elkaar vertellen hoe ze heten, geeft John Pocahontas keurig een hand. Pocahontas vindt dat erg grappig. ,,Indianen geven elkaar nooit een hand als ze iemand ontmoeten,’’ vertelt ze. ,,Wij kijken elkaar alleen aan en soms knikken we met ons hoofd.’’ Samen wandelen ze door het bos en John vertelt vanalles over Engeland.

,,Wij wonen in grote stenen en houten huizen en we hebben straten met verkeer enzo!’’ ,,Wij willen hier ook zulke huizen bouwen. Dan hoeven jullie niet meer als wilden in het bos te leven!’’
,,Als wilden?’’ roept Pocahontas uit. ,,Wij zijn geen wilden. En onze hutten in het bos zijn prachtig!’’

,,Oh, maar het is veel leuker om te leven zoals wij,’’ zegt John. ,,Wacht maar tot we hier alle bomen omhakken en grote steden bouwen! Dan zul je eens wat zien!’’ Pocahontas weet niet wat ze hoort! ,,Denken jullie soms dat je zo maar in een ander land de baas mag spelen? Dat zal mijn vader, het machtige opperhoofd, nooit goed vinden!’’ zegt ze en snel rent ze naar huis. Een paar dagen later zoekt John Smith Pocahontas opnieuw op… Pocahontas is juist maïskolven aan het plukken.

Verbaasd kijkt ze naar de gouden munten die John haar laat zien. ,,Dit is goud!’’zegt John. ,,Dat kun je in jouw land in de grond vinden! Als je veel vindt, ben je hartstikke rijk!’’
Pocahontas wijst naar een maïskolf. ,,Maïs heeft dezelfde kleur als goud,’’zegt ze. ,,Het groeit ook uit de grond. Toch denk ik dat iemand met veel maïs veel rijker is! Want dat kun je eten en goud niet!’’ Ja, daar moet John haar gelijk in geven…

Plotseling klinkt er een stom. ,,Zo, zo. Dus jij bent John Smith!’’ Het is grootmoeder Wilg die praat. John schrikt zich een hoedje. Hij heeft natuurlijk nog nooit een pratende boom gezien. ,,Je bent een aardige jongen, John,’’ zegt Grootmoeder Wilg. ,,En knap ben je al om te zien, je moet nog een hoop over dit land leren!’’ Pocahontas glimlacht. Dat John knap is, heeft zij meteen al gezien.

Plotseling klinken er andere stemmen. ,,John! Waar ben je?’’ Het zijn de vrienden van John. Pocahontas verbergt zich snel achter grootmoeder Wilg. En die laat haar takken zakken en tilt haar wortels op. De twee mannen struikelen. Pocahontas kan er daarom vandoor gaan,zonder dat ze haar zien.

Als Pocahontas in het dorp terugkomt, is iedereen in rep en roer. ,,We gaan vechten!’’ zegt Powhatan. ,,We jagen die witte mannen weg. Ze zijn slecht!’’
,,Nee, vader!’’ roept Pocahontas. ,,Ze zijn niet allemaal slecht. Dat weet ik zeker!’’
,,Maar mijn kind…ze graven overal kuilen en hakken steeds meer bomen om,’’ zegt Powhatan. ,,We moeten hen wegjagen voor ze alles vernielen!’’

Intussen praat John met de gouverneur. ,,Kijk eens wat ik hier heb,’’ zegt John. ,,Dit is maïs en het is erg lekker!’’ Ratcliffe vindt het niet interessant. ,,Weg met die rommel! Ik wil goud! En ik wed dat die indianen een heleboel goud verstopt hebben! We vallen hen aan!’’

John snapt dat praten verder geen zin heeft. Hij sluipt weg om Pocahontas te waarschuwen. Als hij haar ziet, slaat hij blij zijn armen om haar heen.
Op dat moment komt Kocoum tevoorschijn. Hij denkt dat John zijn meisje kwaad wil doen.

Thomas die zijn vriend John stiekem gevolgd is, komt net op tijd. ,,Sta stil of ik schiet!’’ roept hij. ,,Nee! Niet schieten, Thomas!’’roept John. Maar het is al te laat. Een schot klinkt…

De arme Kocoum valt gewond neer. Dan duiken er aan alle kanten indianen op. Thomas weet nog te ontsnappen, maar John wordt gevangengenomen. Iedereen is zó boos dat niemand naar de verdrietige Pocahontas luistert. Kocoum wordt even later op een draagbaar naar het dorp gebracht.

John wordt stevig vastgebonden aan een paal in een hut. Als Pocahontas binnenkomt, fluistert ze: ,,Het is vreselijk wat er gebeurd is. Hadden we elkaar maar nooit ontmoet!’’ ,,Maar Pocahontas!’’ zegt John. ,,Ik houd van je. Vanaf het eerste moment dat ik je zag! En daarom ben ik voor niemand bang!’’

De volgende ochtend nemen de indianen John mee naar een rots. ,,Door jouw schuld is Kocoum gewond, vreemdeling. En daarom wordt je gestraft!’’

Maar precies op het moment dat Powhatan John met zijn knots wil slaan, komt Pocahontas naar voren. ,,Niet doen, vader!’’ zegt ze. ,,Deze man is goed. Hij wil dat zijn mensen en ons volk in vrede leven. En…ik houd van hem!’’ Verbaasd laat het opperhoofd de knots zakken. Op datzelfde moment verschijnen gouverneur Ratcliffe en zijn soldaten, die door Thomas zijn gewaarschuwd.

Dan spreekt Powhatan. Luid en duidelijk, zodat iedereen het kan horen. ,,Dat zijn wijze woorden, dochter! Twee verschillende volken in vrede leven? Kan dat?’’

,,Onzin!’’ mompelt Ratcliffe. ,,Ik kom hier niet voor vrede, maar voor goud. En om goud te vinden heb ik land nodig en geen nieuwsgierige Indianen!’’ Hij richt een geweer op het opperhoofd en schiet.
Gelukkig ziet John het. Met een vlugge beweging gooit hij Powhatan omver.

De kogel raakt de ongelukkige John. Huilend knielt Pocahontas bij hem neer. ,,Jij hebt mijn vaders leven gered en bent nu zelf gewond,’’ zegt ze.
Thomas, de soldaten en de matrozen zijn woedend. Wat een laffe streek van de gouverneur.
,,Zo iemand willen we niet langer als baas!’’ roepen ze. En Radcliffe wordt gevangengenomen.

John Smith en Pocahontas hebben ervoor gezorgd dat niemand meer aan vechten denkt. Maar helaas is John erg gewond, dat het beter is dat hij naar een ziekenhuis in Londen teruggaat. De Indianen brengen allerlei eten voor de lange zeereis terug naar Engeland.

Met tranen in haar ogen kijkt Pocahontas het schip na. Ze weet dat ze niet mee kan. Ze moet bij haar volk blijven en helpen. Want er zullen meer mensen met een schip komen. John Smith zal ze nooit meer vergeten.

En John? Wat vindt hij het erg dat hij Pocahontas niet meer zal zien. Wat is ze lief en mooi. En wat heeft hij veel van haar geleerd. De mensen in Engeland zullen wel opkijken als hij hun vertelt dat de indianen veel wijzer zijn dan men denkt…



8: De verfilming van het prentenboek ' Wie heeft er op mijn hoofd gepoept'.

9: Muurkrant Circus Rotjeknor





Muurkrant van: Circus Rotjeknor

http://www.vuvox.com/my_vox/show/015b74684d