donderdag 18 juni 2009

5: De geografische vierslag


De geografische vierslag

Waarnemen
Twee personen waarnemen:
× Indiaan, ontdekkingsreiziger.
Vragen die je stelt:
-Wat zie je?
-Wat doe je?
-Wat voel je?
Thema: Pocahontas.

Indiaan: (Over het plaatje onderaan)
Ik zie een indiaan met die met de ene been hoger staat dan de andere been. De indiaan kijkt in de lucht. Hij heeft een speer in zijn handen met veren eraan. Zijn kleding is eenvoudig in de kleur bruin en zijn mantel is waarschijnlijk van een dierenhuid gemaakt.
Ik krijg het gevoel dat deze Indiaan een belangrijk stamlid is binnen zijn stam en dat hij net iets gevangen heeft of dat hij van plan is om iets te gaan vangen!

Ontdekkingsreiziger: (Over het plaatje onderaan)
Ik zie John Smit met een helm op en een geweer in zijn handen. Bovendien heeft hij een soort kogelvrij vest aan. Hij kijkt op een bepaalde manier naar Pocahontas.
Ik krijg het gevoel dat John Smit Pocahontas niet zo erg vertrouwt en dat hij veiligheid zoekt bij zijn geweer, omdat hij de manier waarop Pocahontas hem benadert niet gewend is!

Herkennen en toepassen
Vragen die je stelt:
Waargenomen kennis, ervaring uit fase 1 in verband brengen met eerdere/andere ervaringen.

Indiaan:
Ik weet dat indianen in stammen samenleven en dat het opperhoofd de baas is van een stam en dat iedereen naar hem luistert. Ook de medicijnman is een belangrijke man in een stam. Ik denk dat de indiaan op het plaatje wel eens een opperhoofd zou kunnen zijn. Op de manier hoe hij staat (beeldend aspect), straalt hij macht uit.

Ontdekkingsreiziger:
Uit mijn beleving hebben ontdekkingsreizigers het idee dat zij de hele wereld vorm kunnen geven, zoals zij dat willen. Ze staan niet of nauwelijks open voor andere culturen en houden zich krampachtig vast aan hun eigen cultuur. Daaruit komt waarschijnlijk naar voren dat John Pocahontas aankijkt met een blik dat hij het niet vertrouwt en dat hij ook niet van plan is naar haar te luisteren. Hij wil vooral de macht over de situatie behouden!

Verklaren
vragen die je stelt:
analyse en interpretatie, onderzoek naar betekenis en samenhang.

Indiaan:
Economisch perspectief:
Hoe voorzagen mensen in de verenigde staten -virigina toen in hun bestaan?
Er waren in Virginia boeren die gewassen verbouwden op hun akkers. Gewassen als maïs, bonen en pompoenen. Ook werd er katoen en zonnebloemen en tabak verbouwd. De indianen visten bovendien ook. Daar hadden ze eigengemaakte speren voor en ze hadden kano’s gemaakt.
Ook vingen de indianen dieren en deden ze dus aan veeteelt.
Bij het verhaal van pocahontas wordt virigina een kolonie van de engelsen!
Wat bij de indianen naar voren kwam is dat zij precies namen wat ze nodig hadden. Als ze op dieren gingen jagen dan vroegen ze eerst toestemming aan de goden.
Sociaal perspectief:
Welke verhoudingen waren er toen/daar in de samenleving?
De vrouwen: De vrouwen zorgden voor het eten,(werken op het land) de kleding en het huis en de kinderen. Ze maakten aardewerk en potten.
De meisjes: De meisjes blijven bij hun moeder en gaan hen langzamerhand helpen met de ‘vrouwen’taken.

De mannen: De mannen jaagden op dieren, visten, voerden ‘oorlogen’.
De jongens: De jongens oefenden in hardlopen, schieten met pijl en boog en mochten soms met hun vader mee vissen.

Politiek perspectief:
Wie hadden het toen/daar voor het zeggen?
Er was een stam, de powathan. Als stamgenoot was je een pawnees. Pocahontas was de dochter van het stamhoofd. Het stamhoofd heette het opperhoofd. Hij was de persoon die de belangrijke beslissingen nam. Sommige indianen moesten bijvoorbeeld rondtrekken als er geen eten meer was, maar bij de stam powathan hoefde dat niet, want er waren akkers.
Het stamhoofd bepaalde bijvoorbeeld hoe er problemen opgelost werden.
De medicijnman was ook een belangrijke man bij de indianen. Het was een priester, want hij kon de goden vragen om een goede oogst of jacht. En hij was een dokter, want hij had allerlei kruiden om de zieke indianen te genezen.

Cultureel perspectief:
Wat kun je zeggen over de culturele ontwikkeling toen/daar (geloof,architectuur, kunststroming)
Geloof:
De indianen geloofden dat de aarde de moeder was van alles dat leefde. De vader was de zon.
Wanneer de indianen mens/dier/plant moesten doden vroegen ze god om omgeving.
Midden in het dorp van tipi’s stond de zonnedanshut. Dat was een hut met in het midden een paal die de levensboom genoemd werd. Het was de verbinding tussen de mensen en de grote geest wakatanka(god).
In de zomer was er de zonnedans. Het was een feest dat twee maal vier dagen duurde.
- de mensen gaven elkaar cadeaus
- roken van de pijp door de oudere indianen. De jonge mochten niet, want dat was slecht voor hun uithoudingsvermogen.
- Feestelijke kleding en schmink
- Dansen in de zonnedanshut
- Geesten gunstig stemmen door pennen in je borst te boren en riemen aan de middenpaal en dansen net zo lang totdat ze eruit waren. (mannen)
- Ze gingen op jacht. Als een indiaan dood was dan werd deze op een stellage geplaatst met het ‘gedode paardenschedel’(gedaan door de stam) erop.


Architectuur:
De indianen van pocahontas haar stam leefden in wigwams.

Wigwam:
Een wigwam is een koepelvormige of een kegelvormige hut. Er woorden takken voor gebruikt en het is bedekt met rietmatten of boombast. (meestal berkenbast)
Zonnedanshut: een cirkelvormige tent met een paal in het midden. (boomstam)

Kunststroming:
Potten maken van klei.
Manden maken van riet.
Wigwams maken: zie hierboven
Kleding maken: dierenhuiden, bizons
Totempaal: een totempaal was een grote paal van beschildert houtsnijwerk. Het zijn de voorouders en de dieren die door de stam werden vereert. Het staat rechtop voor de huizen, of bij ceremonies om de mensen te beschermen. Het uitgesneden onderaan is de ingang.
Sieraden maken, meestal turkoois
Dekens weven: dekens werden geweven op twee bomen.
Schoenen maken: mocassins met kraaltjes versierd. Veel kleuren.

Natuurlijk perspectief:
Welke rol speelde toen/daar de natuur?
De natuur speelt de grootste rol bij de indianen. De natuur leeft en daar moet je voorzichtig mee omgaan. Je hoeft alleen te gebruiken wat je nodig hebt.
Individueel perspectief:
Welke betekenis kun je hierbij geven aan een bepaald persoon?
Je weet nu dat een indiaan respect heeft voor zijn natuur en dat het een groepsmens is. Bovendien maken indianen veel zelf en geloven ze in goden op aarde. Ze hebben hun eigen muziek, verhalen, cultuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten